"Time is what we want most, but what we use worst"

Monday, 24 October 2011

10 Fakta Menarik Mengenai Formula 1




1. Dalam setiap kali perlumbaan seorang pelumba rata-rata kehilangan berat badan sebanyak 2 Kg. Jumlah ini boleh menjadi lebih jika perlumbaan berlangsung pada litar yang panas seperti Sepang, atau Bahrain.


2. Jumlah berat seluruh peralatan yang harus dibawa setiap tim F1 setiap kali perlumbaan sebanyak 28 tan. Terdiri atas spare parts, tools, peralatan pit-stop termasuk  alat ganti simpanan. Ada sekitar 10.000 spare-part dan 1500 kertas dan simpanan pembungkus dengan logo team.


3. Terdapat 100 radio komunikasi antara anggota tim serta pelumbanya selama race weekend (khamis-ahad). Alat komunikasi lain yang dibawa antara lain 16 CPU dan lebih kurang 30 notebook/laptop.


4. Jarak break yang diperlukan kereta-kereta F1 dari kecepatan 200km/jam sampai berhenti sempurna adalah 55 meter. Ditempuh dalam 2 saat, menghasilkan G-force sampai 5,6G. Itu bermakna tubuh pelumba (terutama leher) harus menahan dorongan ke depan hingga 5,6 kali berat badannya sendiri. Buat perbandingan, kereta penumpang standard perlu jarak 120 meter untuk membreak dari 200km/jam sampai berhenti,dalam 4.1 detik.


5. Suhu di dalam eksoz kereta lumba F1 mencapai 950 derajat Celcius. Saat melakukan break,suhu piringan break kereta F1 boleh mencapai lebih dari 1000 derajat Celcius. Sedangkan suhu rata-rata dalam kokpit selama lumba adalah 55 derajat Celcius.


6. Pelumba F1 memantau tidak kurang dari 15 fungsi penting dari lampu-lampu serta LCD monitor di steering wheel kereta F1. Posisi gear, putaran mesin, kecepatan, campuran bahan bakar, dan lain-lain. Di stereng juga ada tombol radio komunikasi, tombol pam air minum, serta pengatur komputer mesin.Dibelakang stereng ada pedal atau tuas untuk memindahkan gear.


7. Jumlah putaran yang harus ditempuh oleh pelumba F1 sepanjang musim perlumbaan adalah 1124 putaran/lap. Terdiri dari 17 siri lumba di 18 negara seluruh dunia.


8. Selama race weekend setiap tim menghabiskan sekitar 1200 liter bahan bakar. Ditambah 70 liter machine oil dan 30 liter gearbox oil. Sebuah kereta lumba F1 memerlukan 70 liter bahan bakar untuk menempuh jarak 100 km.


9. Khusus di litar Monaco, seorang pelumba melakukan 3100 kali perpindahan gear selama perlumbaan. Di litar lain pelumba “hanya” melakukan rata-rata 2500 kali perpindahan gear.


10. Jumlah air dan minuman ringan yang diambil oleh sebuah tim selama race day adalah 3300 liter. Selama perlumbaan di litar bersuhu panas seperti sepang, pembalap akan kehilangan cairan tubuh (dehidrasi) sehingga 2,5 liter.






Btw, Gua 'kipas susah mati' Ferrari !  

3 comments:

wah nice sharing :)

my big bro semalam pergi sepang..balik dgn hampa :(

sis 92 - ye, memang menyedihkan dengar berita semalam.. T_T

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...



Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...



Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...



Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...



SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...



Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

Menarik !